Поўная версія
Інфаграфіка
Уся інфаграфіка

Харчовая бяспека Беларусі

15.10.2019 | 11:28
Харчовая бяспека Беларусі

Беларусь належыць да краін з самадастатковай вытворчасцю сельскагаспадарчай прадукцыі і з'яўляецца лідарам у СНД па вытворчасці на душу насельніцтва*:

бульба - 618 кг,

мяса - 129 кг,

малако - 775 кг.

Займае пятае месца ў СНД па атрыманні на душу насельніцтва збожжа (649 кг), чацвёртае месца па атрыманні агародніны (184 кг).

Спажыванне асноўных прадуктаў харчавання ў 2018 годзе (на душу насельніцтва):

мяса і мясапрадукты - 94 кг,

малако і малочныя прадукты - 247 кг,

яйкі - 259 шт.,

бульба і бульбапрадукты - 170 кг,

агародніна, бахчавыя культуры і прадукты іх перапрацоўкі - 150 кг,

фрукты, ягады і прадукты іх перапрацоўкі - 92 кг.

У 2010 годзе спажыванне асноўных прадуктаў харчавання было:

мяса і мясапрадукты - 84 кг,

малако і малочныя прадукты - 247 кг,

яйкі - 292 шт.,

бульба і бульбапрадукты - 183 кг,

агародніна, бахчавыя культуры і прадукты іх перапрацоўкі - 149 кг,

фрукты, ягады і прадукты іх перапрацоўкі - 65 кг.

На 1 кастрычніка 2019 года ў сельскагаспадарчых арганізацыях рэспублікі валавы збор збожжа (без кукурузы) у першапачаткова апрыходаванай вазе склаў 6,5 млн. т (на 23,9% больш, чым на 1 кастрычніка 2018 года).

Валавы збор цукровых буркоў на 1 кастрычніка 2019 года склаў 1,6 млн. т (на 11,4% больш, чым на 1 кастрычніка 2018 года), агародніны - 84,1 тыс. т (на 3% больш), бульбы - 594,7 тыс. т (на 3% больш).

Удзельная вага продажу прадуктаў харчавання беларускай вытворчасці ў рознічным тавараабароце арганізацый гандлю ў першым паўгоддзі 2019 года:

яйкі - 100%,

мяса і мясныя прадукты - 99,9%,

сметанковае масла - 99,9%,

цукар - 94,5%,

сыры - 93,7%,

мука - 90,2%,

бульба - 89,8%.

На пачатак 2019 года ў Беларусі працавала каля 17 тыс. прадуктовых магазінаў (29% ад агульнай колькасці магазінаў). У разліку на 10 тыс. жыхароў прыпадае 18 прадуктовых магазінаў.

* Тут і далей - даныя за 2018 год.

Крыніца: Нацыянальны статыстычны камітэт Беларусі.

Поўная версія