Сцяг Субота, 20 красавіка 2024
Усе навіны
Усе навіны
Грамадства
12 ліпеня 2019, 11:21

Міністэрства аховы здароўя вызначыла, якія харчовыя дабаўкі дапускаюцца пры вытворчасці арганічнай прадукцыі

12 ліпеня, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Міністэрства аховы здароўя вызначыла, якія харчовыя дабаўкі, араматызатары і тэхналагічныя дапаможныя сродкі дапускаюцца для прымянення ў вытворчасці арганічнай прадукцыі. Гэта прадугледжана пастановай Міністэрства аховы здароўя нумар 63 ад 21 чэрвеня 2019 года, якая сёння афіцыйна апублікавана на Нацыянальным прававым інтэрнэт-партале, паведамляе БЕЛТА.

У лік дапушчальных харчовых дабавак увайшлі карбанат кальцыю (пры гэтым ён не павінен выкарыстоўвацца ў якасці фарбавальніка), дыяксід серы (для фруктовых він, у тым ліку він з пладова-ягаднай сыравіны, і сідраў без дабаўлення цукру, мядовых напіткаў), аскарбінавая кіслата (для мясных прадуктаў), лецыціны, атрыманыя без выкарыстання адбельваючых сродкаў і арганічных растваральнікаў (для малочных прадуктаў, за выключэннем прадуктаў з малочнага тлушчу, прадуктаў прыкорму для прадуктаў харчавання дзяцей ранняга ўзросту). Малочная кіслата (L-, D- і DL-), дыяксід вугляроду, яблычная кіслата (DL-), альфа-такаферол, лактат кальцыю, лімонная кіслата, цытрат натрыю 1-замешчаны, цытрат калію 2-замешчаны, цытраты кальцыю, вінная кіслата (L(+)-) і іншыя харчовыя дабаўкі павінны прымяняцца ў адпаведнасці з тэхрэгламентам Мытнага саюза "Патрабаванні бяспекі харчовых дабавак, араматызатараў і тэхналагічных дапаможных сродкаў". Акрамя таго, дапускаецца прымяненне хларыду магнію для соевых прадуктаў, гідраксіду натрыю для злакавых, пекцінаў і карагінану для малочных прадуктаў і інш.

Пералік дапушчальных тэхналагічных дапаможных сродкаў уключае ваду, хларыд кальцыю, малочную, лімонную і серную кіслату, вуглякіслы газ, азот, этанол, альбуміны з яечнага бялку, казеін, жэлацін, рыбін клей, раслінныя алеі, актываваны вугаль, тальк, бентаніт, каалін, шкарлупіну ляснога арэха, пчаліны воск, прэпараты на аснове драўнянай кары і інш. Для кожнага сродку ўстаноўлена сфера прымянення.

Пры вытворчасці арганічнай прадукцыі таксама дапускаецца выкарыстанне араматызатараў, якія маюць у саставе натуральныя смакаводарныя прэпараты і натуральныя смакаводарныя рэчывы.

Пастанова ўступае ў сілу з 18 лістапада 2019 года, адначасова з законам аб вытворчасці і абароце арганічнай прадукцыі. Гэты закон быў прыняты ў Беларусі ў канцы 2018 года. Развіццё такой вытворчасці будзе садзейнічаць забеспячэнню харчовай бяспекі краіны, адкрые новыя экспартныя магчымасці. Законам уводзіцца добраахвотная сертыфікацыя арганічнай прадукцыі і працэсаў яе вытворчасці на адпаведнасць дзяржстандартам Беларусі і тэхнічным кодэксам існуючай практыкі. Сертыфікаваныя вытворцы атрымаюць права наносіць знак "арганічны прадукт" на спажывецкую або транспартную ўпакоўку.

Пад арганічнай прадукцыяй маюцца на ўвазе прадукты расліннага, жывёльнага і мікрабіялагічнага паходжання, прызначаныя для ўжывання чалавекам у ежу або выкарыстання ў якасці корму для жывёл, харчовая сыравіна для вытворчасці прадуктаў харчавання, насенне, атрыманае ў выніку вытворчасці арганічнай прадукцыі.-0-

Падпісвайцеся на нас у
Twitter
Топ-навіны
Свежыя навіны Беларусі