Сцяг Пятніца, 29 сакавіка 2024
Усе навіны
Усе навіны
Грамадства
30 сакавіка 2017, 17:02

Беларускія вучоныя распрацоўваюць новыя тэст-палоскі для вызначэння ўзроўню глюкозы ў крыві

30 сакавіка, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Беларускія вучоныя распрацоўваюць новыя тэст-палоскі для вызначэння ўзроўню глюкозы ў крыві хворых на цукровы дыябет. Аб гэтым паведаміла карэспандэнту БЕЛТА вядучы навуковы супрацоўнік лабараторыі ферментаў Інстытута мікрабіялогіі НАН Беларусі Таццяна Сямашка.

"Цяпер мы распрацоўваем новыя тэст-палоскі для вызначэння ўзроўню глюкозы ў крыві, выкарыстоўваючы нанаструктураваныя элементы. Новыя тэст-палоскі будуць валодаць павышанай аперацыйнай стабільнасцю і адчувальнасцю ў параўнанні з тымі тэст-палоскамі, якія выпускаюцца цяпер, што дасць магчымасць павысіць якасць праводзімага аналізу. Работа вядзецца сумесна з ААТ "Мінскі НДІ радыёматэрыялаў", - сказала Таццяна Сямашка.

Інстытут мікрабіялогіі НАН Беларусі ўжо даўно займаецца вытворчасцю ферменту глюкозааксідазы, які з'яўляецца ключавым індыкатарным элементам тэст-палосак. Самі тэст-палоскі і глюкометры вырабляе ААТ "Мінскі НДІ радыёматэрыялаў". З дапамогай гэтых прыбораў хворыя на цукровы дыябет могуць пастаянна кантраляваць узровень цукру ў крыві, што неабходна для рацыянальнай інсулінатэрапіі. "Глюкометры і тэст-палоскі, якія цяпер вырабляюцца, не ўступаюць па сваіх характарыстыках імпартным аналагам. Тым не менш, мы пачалі распрацоўку новых тэст-палосак, каб тэст-сістэмы заставаліся канкурэнтаздольнымі, запатрабаванымі і хворым было зручна імі карыстацца", - адзначыла вядучы навуковы супрацоўнік.

Папярэдняя распрацоўка вучоных Інстытута мікрабіялогіі НАН Беларусі па ўдасканаленні вытворчасці ферментнага прэпарату для тэст-палосак было высока ацэнена экспертамі і ўвайшла ў топ-10 рэзультатаў НАН Беларусі за 2016 год. "Мы ўдасканалілі тэхналогію вытворчасці ферменту глюкозааксідазы, падабраўшы хімічныя злучэнні (мадулятары ўтварэння глюкозааксідазы грыбамі-прадуцэнтамі), якія не толькі далі магчымасць значна павысіць узровень прадукцыі ферменту, але і атрымаць бялок з палепшанымі фізіка-хімічнымі ўласцівасцямі. Попыт на гэты фермент расце, і калі ў 2011 годзе мы вырабілі 331 тыс. адзінак глюкозааксідазы, то ў 2016 годзе - 44 млн, і гэта яшчэ не мяжа. Гэта распрацоўка дала магчымасць нам забяспечыць ферментам пашыраемую вытворчасць тэст-палосак, якія так неабходны хворым на цукровы дыябет", - растлумачыла Таццяна Сямашка.-0-

Падпісвайцеся на нас у
Twitter
Топ-навіны
Свежыя навіны Беларусі