Каб пазбегнуць атручэння грыбамі, спецыялісты рэкамендуюць не пагарджаць элементарнымі правіламі прафілактыкі:
збіраць толькі вядомыя грыбы (існуюць спецыяльныя даведнікі ядомых і ядавітых грыбоў);
нарыхтоўваць на запас толькі маладыя грыбы;
саліць, сушыць, марынаваць кожны від грыбоў асобна;
перад адварваннем дасканала мыць грыбы ад часцінак пяску і глебы;
ваду пасля адварвання абавязкова зліваць.
Не рэкамендуецца:
збіраць альбо купляць на рынку перарослыя, друзлыя, пашкоджаныя лічынкамі і цвіллю грыбы;
каштаваць падазроныя грыбы на смак;
збіраць грыбы ўздоўж дарог; адкладаць апрацоўку грыбоў, таму што гэты прадукт скорапсавальны;
купляць на рынку грыбныя кансервы, герметычна закрытыя накрыўкамі ў хатніх умовах, а таксама сухія грыбы, грыбную ікру і розныя салаты з грыбамі.
Крыніца: ДУ "Рэспубліканскі цэнтр гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя".