Каб пазбегнуць атручэння грыбамі, спецыялісты рэкамендуюць звяртаць увагу на элементарныя правілы прафілактыкі:
збіраць толькі вядомыя грыбы (існуюць спецыяльныя даведнікі ядомых і ядавітых грыбоў);
нарыхтоўваць у запас толькі маладыя грыбы;
саліць, сушыць, марынаваць кожны від грыбоў асобна;
перад адварваннем старанна мыць грыбы ад часцінак пяску і глебы;
ваду пасля адварвання абавязкова зліваць.
Не рэкамендуецца:
збіраць або купляць на рынку перарослыя, вялыя, пашкоджаныя лічынкамі і цвіллю грыбы;
спрабаваць падазроныя грыбы на смак;
збіраць грыбы ўздоўж дарог;
адкладаць апрацоўку грыбоў, паколькі гэта прадукт скорапсавальны;
купляць на рынку грыбныя кансервы, герметычна закрытыя ў дамашніх умовах, а таксама сухія грыбы, грыбную ікру і розныя салаты з грыбамі.
Крыніца: ДУ "Рэспубліканскі цэнтр гігіены, эпідэміялогіі і грамадскага здароўя".